Skip to content

Historie

Ons restaurant heeft een bijzonder verhaal. 250 jaar geleden werd op deze plek een boerderijtje gebouwd. In die tijd namen de inwoners van het Duitse Münsterland en Twente het niet zo nauw met landsgrenzen.

Iedereen liep vrijelijk over en weer, paspoorten waren zeldzame documenten en niemand maalde erom of de koeien nu op Nederlandse of Duitse weides graasden. En dus bouwde de boer begin 1800 zijn boerderij letterlijk op de grens.

In de tussentijd is er veel verbouwd, maar de oorspronkelijke gebinten zijn nog altijd zichtbaar.

Overdinkel Grens

Smokkelhuis

De ligging op de grens aan het stille Tiekenven, maakte het huis tot een waar smokkelparadijs. Smokkelwaar was hier relatief veilig voor zowel de Duitse als Nederlandse grensbewakers. Vooral koffie, boter en kleding zijn vaak illegaal de grens over gesmokkeld. 

In Overdinkel zijn de stoerste en spannendste smokkelverhalen van generatie op generatie doorverteld. Ongevaarlijk was het smokkelen overigens niet. Er zijn verhalen van wildwesttaferelen waarbij zelfs doden en gewonden vielen. Al in 1813 werd er melding gemaakt van een bloedige confrontatie tussen smokkelaars en douanebeambten.

Smokkelburger

Het smokkelverleden van Overdinkel, kom je overal tegen. Smokkelroutes, Smokkelkoffie, Smokkelöllie, Smokkelworst….

Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven en hebben de Smokkelburger op de kaart gezet.